Van der Eerden Architect Amsterdam

Ben Viljoenstraat 35 Amsterdam

Opdrachtgever:     particulier
Aannemer:     W. Tijmstra Bouw te Ilpendam
Ontwerp:                     
Bouw:     

Opdracht

Maak de woning groter door een deel van de tuin te bebouwen. Een slaapkamer aan de achterzijde.

Bestaande toestand

De woning bevindt zich in een gesloten bouwblok in de Transvaalbuurt van Amsterdam-Oost. Het midden van het binnenterrein was gemeenschappelijk, maar is jaren geleden toegedeeld aan de aanliggende appartementen. Er is dus een diepe achtertuin aanwezig op het noorden. De voorzijde van de woning ligt op het zuiden.

Ontwerp

Het gesloten bouwblok ligt in een uitbreidingswijk ontworpen door Berlage. De bebouwing heeft een baksteengevel met een gesloten karakter. De opstallen op het binnenterrein zijn veel luchtiger en informeler: schuttingen en schuurtjes van hout en plaatmateriaal, op velerlei wijze begroeid. Hierbij wilde ik aansluiten. De aanbouw moest een deel worden van de losse elementen op het binnenterrein en bovendien een groen tuinkarakter krijgen.

De bebouwingsmogelijkheden volgens het bestemmingsplan zijn onderzocht en benut. De vereniging van eigenaren is akkoord gegaan.

De aanbouw heeft houten kozijnen en is bekleed met een grijs plaatmateriaal dat lijkt op hardsteen. De zijgevels bij de buren zijn voorzien van klimlatten voor een begroeiing en op het dak zijn plantenbakken geplaatst. De planten vergroten de privacy tussen de eigen tuin en het balkon van de bovenwoning. Zo wordt de uitbouw in de loop der tijd een deel van de groene ruimte.

Om minder last het straatlawaai te hebben, is een kleine slaapkamer aan de achterzijde gekomen. De inpandige badkamer krijgt daglicht door het raam in de wand met de keuken. Vanuit je bad kijk je de tuin in!

Er is een soepele overgang tussen de halfopen keuken en de woonkamer. De eettafel is de overgang.

Uitgevoerde werkzaamheden

  • ontwerp
  • technische uitwerking
  • vergunningen gemeente
  • toestemming VVE
  • aanbesteding met meerdere aannemers
  • gunning
  • begeleiding uitvoering
  • oplevering en eindafrekening