Van der Eerden Architect Amsterdam

Burg. Ketelaar-
straat 2 Warmond

Opdrachtgever:          particulier
Aannemer: Bakels en Ouwerkerk Bouwgroep te ‘s-Gravenhage
Ontwerp                      2013
Bouw:                          2014

Opdracht

Vervang de huidige uitbouw door een ruime nieuwe en verbeter het hoofdhuis.

Bestaande toestand

De fraaie villa is gebouwd in 1956 en ligt bij de noordentree van de historisch dorpskern van Warmond. De aanbouw is diverse keren uitgebreid en dit ziet er rommelig uit. Er is nauwelijks sprake van isolatie, kortom tijd voor een renovatie en verbetering.

Ontwerp

Uitgangspunt was het karakter van de bestaande villa te behouden, in 1952 evenwichtig ontworpen in de stijl van de Delftse School door Th.N.J.A. Geels. De aanbouw wordt geheel vernieuwd en vergroot terwijl het hoofdhuis zijn herkenbaarheid behoudt.

In de uitbouw wordt hetzelfde programma aan ruimten gerealiseerd als in de bestaande uitbouw: woonkeuken, hobbyruimten en garage, maar dan voldoend aan de huidige eisen aan inrichting en met name isolatie. Er is veel moeite gedaan de nieuwbouw te laten passen in de regelgeving van het bestemmingsplan en met de welstandscommissie is overlegd.

Verder borduurt het ontwerp voort op het bestaande gebouw qua materialisering en volumeopbouw. In de nieuwbouw is een visueel accent gelegd met nieuwe serre en veranda en zo krijgt deze een eigen gezicht krijgt zonder de nadruk op het hoofdhuis – het balkon – teniet te doen.

De aanbouw is in houtskeletbouw gebouwd op een betonnen fundering. Vernieuwend was (toen) de installatievoorzetwand zodat geen condensschade aan de isolatie kan ontstaan. Voor de verwarming is een aardwarmte-installatie in het plan opgenomen.

Het bestaande hoofdhuis is grondig gerenoveerd. Al het sanitair is nu nieuw, een open haard met schuifvenster en de isolatie is rondom verbeterd. Hiertoe is bijvoorbeeld de begane-grondvloer vervangen door een PS-broodjesvloer.

Uitgevoerde werkzaamheden

  • ontwerp
  • technische uitwerking
  • vergunningen gemeente
  • aanbesteding met meerdere aannemers
  • gunning
  • begeleiding uitvoering