Van der Eerden Architect Amsterdam

Bureau

We gebruiken gebouwen om ons veilig en beschermd te voelen, maar ook om in te wonen, te werken, te klussen, verzorgd te worden en thuis te zijn. Het moet bruikbaar zijn, handig in gebruik. En wist u dat schoonheid gelukkig maakt? Een goed doordacht materiaalgebruik, de compositie, de schakeling van gebieden, het reageren op de omgeving? Met een ontwerp voeg je deze zaken samen. Nadenken over ruimten en routes, over licht en donker, over de zon en het uitzicht.

Daarnaast is er aandacht voor de natuur. Met het hergebruik van het bestaande en door slim en doordacht te bouwen verkleinen we onze voetafdruk op de aarde. Dit houdt in het nadenken over materialen, bouwstructuren en details

In alle gevallen zijn de beschikbare gelden eindig. Door een goed ontwerp met het afwegen van varianten is de efficiëntie van de investering veel hoger.

Ons werkplezier zit in het realiseren van deze uitdagingen.

Verbouwen en transformeren.

Het architectenbureau Van der Eerden Architect specialiseert zich in het verbouwen en transformeren van woningen en utiliteitsbouw. Daarnaast is in de afgelopen jaren ook design nieuwbouw tot stand gebracht.

De huidige bouwopgave gaat niet meer over het uitbreiden van de hoeveelheid gebouwen die wij reeds bezitten, maar om het goed op onze behoeften afstemmen van wat al gebouwd is. Een gebouw gaat heel lang mee als het goed wordt onderhouden. In die periode zijn steeds aanpassingen nodig aan nieuwe behoeften. Dat is duurzaamheid bij uitstek: het hergebruik van iets waardevols.

En daar ligt onze specialiteit! Bij elke opgave luisteren wij naar de wens van de opdrachtgever. Niet alleen naar de letterlijke plannen en wensen, maar ook naar de onderliggende motieven. Welke schoonheid is gewenst? Welke smaak leeft er? Welke rol speelt duurzaamheid en ecologie?

Daarnaast is er de taal van het gebouw of van de plek. Wij zoeken naar  aansluiting bij deze taal. Ofwel: door een verbouwing of toevoeging kan het geheel sterker worden. Op zich zelf en in de omgeving. Elk gebouw heeft ook zijn grenzen.

Wij zijn een klein bureau met een grote werkervaring. Door de korte lijnen is de architect het directe aanspreekpunt.

Na een jarenlange werkervaring bij architectenbureaus heeft Janfrans van der Eerden zich in 2003 als architect gevestigd onder naam Van der Eerden Architect. Het bureau is gevestigd in Loods 6 op het KNSM-eiland, een voorbeeld van het hergebruik van een interessant industriegebouw tot broedplaats van allerlei creatieve ondernemingen. De bedrijfsruimte wordt gedeeld met collega-architectenbureaus en dat levert synergie op.

Een selectie van de eigen projecten en de andere projecten bij de diverse architectenbureaus staat onder het kopje Werken op deze site.

Janfrans van der Eerden MSc Arch is geregistreerd architect in Nederland en Kenia.

Afrika

In het verlengde van de taakopvatting ligt interesse in de geschiedenis van het gebouwde erfgoed. Niet alleen in Nederland maar ook in Afrika en in het bijzonder in Kenia. Deze interesse en werkervaring behelst ook het versterken van de traditie in het herontwikkelen van stadsdelen en buurten en van het hergebruik van de bestaande en waardevolle gebouwen. Jaarlijks wordt een werkreis gemaakt in het kader van de monumentenzorg, erfgoed, onderwijs en mensenrechten.

Beroepsveld

Janfrans van der Eerden is lid van een aantal beroepsverenigingen of kennisnetwerken.

ICOMOS (International Council on Monuments and Sites), de internationale vereniging van professionals in monumentenzorg, te Parijs. In Nederland organiseert zij lezingen en kennisuitwisseling.

AetA (Architectura et Amicitia), het aloude genootschap van architecten te Amsterdam. Zij zijn gericht op het vergroten van de kennis en plezier in het architectonische vakgebied door het organiseren van excursies en kennisuitwisseling.

AAK (Architectoral Association of Kenya), de Keniaanse beroepsvereniging van architecten, te Nairobi.

ArchiAfrika, een Afrikaans netwerk van architecten om onderling contact en kwaliteit van het ontwerp te bevorderen, te Accra.

1998                    Berlage Instituut, masterclass ‘Domesticating Space‘ met Elizabeth Diller en Sylvia Lavin

1984-1991          T.U. te Delft, faculteit Bouwkunde, architectuur, afstudeeronderwerp Asielzoekerscentrum te Culemborg, mentoren Wiek Röling, Jan Brouwer en John Westrik

1973-1977          H.T.S. te Haarlem, afdeling Bouwkunde, afstudeeronderwerp Station Alkmaar

2007-heden         docent Bouwkunde, Hogeschool van Amsterdam

2018-2019          gastdocent Architectuur, Jomo Kenyatta University of Agriculture and Technology te Juja, Kenia

2017                    gastdocent Architectuur, Kenyatta University te Ruiru, Kenia

2017                    gastdocent Architectuur, TU Delft

2005-2007          docent Bouwkunde, Hogeschool van Rotterdam

2005-2008          Snitker Borst Architecten te Amsterdam

2001-2003          Loof & van Stigt Architecten te Amsterdam

2000-2001          Architectenbureau C. Schrauwen te Amsterdam

1995-2000          HM Architekten te Amsterdam

1993-1995          Architektenburo Verheijen Verkoren De Haan te Leiden

1992-1993          Bruins Soedjono Architekten te Leiden

1985-1992          Architektenburo ir. Boudewijn Veldman te Leiden

1988                    National Museums of Kenya Conservation Office te Lamu, Kenya

1981-1985          Bouw- en Woningtoezicht te Amsterdam

1981                    Volkshuisvesting, Gemeente Leiden

1978-1980          Nyanza Building Construction Co-operative Union te Kisumu, Kenya

1977-1978          Architectenburo Taco W. Mulder te Leiden

Overige activiteiten

2017-heden         bestuurslid HVHT (Happy Valley Heritage Trust), Nairobi, Kenia

2014-2017          Bestuurslid Stichting Vrienden van IHLIA, Amsterdam

2003-2010          bestuurslid ILGA, Brussel

2001-2010          internationale beleidsgroep COC Nederland, Amsterdam

1997-2001          bestuurslid Koepelvereniging GWL-terrein, Amsterdam

1994-1995          Vrienden van Trianon, Leiden (behoud oude bioscoop)